Precipitațiile recente din Spania și Portugalia nu au fost suficiente pentru a anula daunele aduse producției de alimente din cauza secetei de la începutul sezonului de vegetație, în timp ce temerile cresc pentru culturile din nordul Europei, unde sunt mari șanse să vină o nouă secetă.
Aproape jumătate din teritoriul Uniunii Europene a alunecat într-o secetă „severă”, a avertizat organismul oficial, cu un risc de incendiu peste cea mai mare parte a Europei și temeri pentru
producția de alimente.
Italia, Grecia și Turcia, sunt printre cu cele mai mari temperaturi
Seceta va veni împreună cu un val de căldură care o să aducă temperaturi de aproximativ +40 grade C în destinațiile turistice populare din Italia, Grecia și Turcia în această săptămână.
Cele mai recente date de la Observatorul European de Secetă (EDO) arată că 42% din terenurile din cele 27 de țări membre sunt sub avertizare cu cod portocaliu, ceea ce înseamnă că pământul s-a uscat din cauza lipsei de ploaie.
O mare parte din Regatul Unit se află în această categorie, deși Agenția de Mediu clasifică doar Devon, Cornwall și părți din East Anglia în secetă. Încă 4% din terenul UE este în alertă roșie pentru secetă, unde și culturile și plantele suferă.
Condițiile uscate și calde alimentează riscul incendiilor de vegetație, cu pericolul moderat sau ridicat în majoritatea Europei și extrem în Spania și Portugalia.
Seceta a lovit diferit în sudul spre nordul continentului, a declarat EDO într-un raport special privind seceta din iunie, publicat vineri, conform SkyNews. Europa de Sud a suferit de o secetă prelungită, dar acum începe în mare parte să se recupereze datorită ploilor recente.
Secetele devin din ce în ce mai frecvente și mai severe din cauza schimbărilor climatice în Europa și în Marea Mediterană, precum și în Africa de Sud, Asia Centrală și de Est, sudul Australiei și vestul Americii de Nord. Criza climatică a făcut ca seceta din vara trecută, care a lovit toată emisfera nordică, să fie mai accentuată.
CITEȘTE ȘI:
Schimbările climatice schimbă agricultura din Câmpia Transilvaniei
Clujul este sub cod galben de furtuni – Temperaturi la extreme